Project Highlights

  • Renovation within an existing building
  • A/M/E/P/FP Services
  • Programming, Design, Construction
    Documents through Construction
    Administration
  • 2,000 sf Project Area

Imagining New Workplaces: Transforming Space on a Small Budget

Harvard University | FAS IT Offices | Cambridge, MA

 

At Harvard University, the IT group was expanding. The available space was an old, underutilized training room next to an equally underused, large elevator lobby. We worked with the Harvard team to expand their Network Operation Center that would accommodate office, work and storage needs in a compact space. As demonstrated in the before and after photos and plans, the space was programmed to utilize every bit of space. The elevator lobby became an area of design that became a functional meeting, touchdown, and relaxing space for the IT staff that was visibly connected, but also physically distinct from the secure offices. 

Every component of the space is connected to the other: the opposing walls are connected by wrapping linoleum up and onto the programmed elements, the touchdown counter eases into a marker board, and the bench transforms into a counter separated by glass. The project had a small budget so Integrated Design Group reused remaining walls, ceilings, and lighting and found cost-efficient means to transform the existing space. We reupholstered furniture to provide a noticeable, quick update and installed flexible designs that would allow the IT group to easily transform their space for multi-use. With all of these changes, we also kept brand in mind when we set the mural--a scan of a network switch that marks the space as distinctly theirs.